Waarom factoring dé financieringsvorm is voor de uitzendbranche

De uitzendbranche heeft het niet makkelijk, zoals u ook kunt lezen in dit artikel uit onze nieuwsbrief van oktober 2020. Vanwege het karakter van de sector zijn lang niet alle banken bereid om werkkapitaal te verstrekken. Gelukkig voor de uitzendbranche zijn er voldoende alternatieve financieringsmogelijkheden, waarvan factoring de beste is.

Zware klappen

Het uitzendwezen was sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart van dit jaar regelmatig in het nieuws. Met name payrollfirma’s, detacherings- en uitzendbureaus gespecialiseerd in sectoren als horeca en evenementen kregen zware klappen te verduren omdat een aanzienlijk deel van hun uitzendmedewerkers thuis op de bank kwam te zitten. We zagen ook slimme initiatieven. Zo schakelden enkele bureaus razendsnel om naar de logistieke sector, waarin door de coronaperikelen juist extra werk is ontstaan.

Verder kwam de uitzendbranche in het nieuws doordat ze aanvankelijk tussen wal en schip dreigde te vallen bij de NOW-regeling. Dat kwam gelukkig goed. Op 1 mei hadden al bijna 1.500 uitzendbedrijven loonsubsidie aangevraagd, wat aangeeft hoe hard de sector geraakt is door de crisis. Ook de cijfers over het banenverlies geven dat aan. Het aantal banen bij de uitzendbureaus daalde met 130.000 van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17%. Zo’n grote daling kwam nooit eerder voor.

Traditionele banken terughoudend

Dit alles is een logisch gevolg van de aard van de sector. Uitzendbedrijven zijn erg conjunctuurgevoelig: ze krijgen als eerste de klappen, maar staan meestal ook als eerste weer op. Die gevoeligheid schrikt traditionele banken vaak af wanneer het gaat om financiering. Dat uitzendbedrijven naast conjunctuurgevoeligheid vaak ook sterke seizoenpatronen kennen, helpt daarbij niet mee. De horeca is hier een duidelijk voorbeeld van, maar ook bureaus die zich richten op logistieke dienstverlening hebben hiermee te maken.

Uitzendbedrijven zijn vaak niet kapitaalintensief, maar wel werkkapitaal-intensief. Hun balans bestaat vaak voor meer dan de helft uit debiteuren, waarvan de hoogte door het jaar heen sterk kan fluctueren. En dan is er ook nog de Wet keten Aansprakelijkheid (WKA), die een aantal fiscaal/juridische complicaties met zich meebrengt. Kortom: vanuit bancair oogpunt is het financieren van de uitzendbranche zeker geen makkie. Dat is jammer, omdat er – naar wij verwachten – vanaf volgend jaar weer voldoende groeikansen zijn. Kansen die alleen benut kunnen worden met aanvullende financiering.

De voordelen van factoring

Gelukkig is er een oplossing in de vorm van een alternatieve financieringsvorm. De uitzendbranche leent zich vanwege de conjunctuur- en seizoengevoeligheid namelijk uitstekend voor factoring. De belangrijkste voordelen van factoring zijn:

  • Hogere financiering: factormaatschappijen stellen middelen beschikbaar waar banken zich niet aan wagen (maximaal 90% van de debiteurenportefeuille).
  • Binnen 24 uur na facturatie van uw afnemer heeft u de beschikking over uw geld.
  • Flexibelere financiering dan de traditionele bancaire financiering.
  • Door balansverkorting biedt factoring de mogelijkheid om de financiële ratio’s inzake solvabiliteit en liquiditeit te verbeteren.
  • Expertise vanuit factormaatschappij t.a.v. potentiële debiteuren (betalingstermijnen, leverings- en betalingsvoorwaarden etc.).

Met factoring is dus de hoogst mogelijke financiering haalbaar. Dit kan voor de volledige omzet of slechts één of enkele facturen, afhankelijk van de vorm van factoring waarvoor gekozen wordt. In Nederland zijn inmiddels vele tientallen factoringmaatschappijen gevestigd. Maar daarbij is het lang niet altijd duidelijk wat ze wel of niet willen financieren en hoe de kosten zich verhouden tot de oplossing (en daarmee de opbrengsten). Wij kunnen u helpen om daar inzicht in te krijgen.  

Quickscan voor uitzendbureaus

Xolv Finance beschikt over het meest uitgebreide netwerk van financieringsoplossingen en heeft jarenlange ervaring op het gebied van factoring. Bovendien zijn we 100% onafhankelijk, waardoor we voor uitzendbedrijven op basis van een financiële quickscan een snelle analyse kunnen maken van de beste opties. Bent u werkzaam in de uitzendbranche en wilt u de kansen – die zeker weer gaan komen – pakken? Neem dan contact met ons op. Dan zorgen we samen voor een doordachte strategie en brengen we u met de juiste, betrouwbare partijen in contact.

Lees ook: onze eerdere blog over 5 manieren om de bank te passeren en het artikel Twee voor twaalf voor uitzendbranche: sluit nú een kredietverzekering af.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 27/10/2020