4 voordelen van het ‘stapelen’ van financieringen

Traditiegetrouw zijn bedrijven gewend hun financieringen onder te brengen bij één financiële partij. Vandaar ook de term ‘huisbank’. Dit heeft heldere voordelen: alles onder één dak, één aanspreekpunt en geen gedoe met verschillende contractpartijen. In de meest simpele vorm brengt een bedrijf de volledige financieringsbehoefte onder in één rekening-courant krediet van de bank. In dit artikel kijken we naar alternatieven en bespreken we de voordelen van het spreiden van financiering bij meerdere partijen, het zogenoemde ‘stapelen’.

Het onderbrengen van financieringen bij één partij heeft jammer genoeg verschillende nadelen. Zeker nu de algemene banken steeds terughoudender zijn in het verstrekken van kredieten. Iets dat sinds de coronacrisis begin 2020 alleen maar is verergerd.

Voordelen van stapelen financiering

Het spreiden van de financiering over meerdere partijen heeft vaak een aantal duidelijke voordelen. We noemen hier de belangrijkste:

 1. Meer maatwerk levert de ideale financieringsmix.
  Door bij iedere kredietbehoefte de juiste financiering te kiezen ontstaat de beste mix. Denk aan operational lease voor het wagenpark, financial lease voor productiemachines met een langere economische levensduur, factoring voor debiteuren en een mezzanine lening of crowdfunding voor het aanboren van een nieuwe markt. Hiermee realiseert u de best mogelijke financieringsstructuur met financieringen die qua looptijd en voorwaarden het beste passen.
 2. Vergelijking tussen verschillende aanbieders verzekert de beste condities.
  Door de kredietvraag bij meerdere partijen aan te vragen weet u zeker dat u uiteindelijk de beste aanbieding krijgt. Niet alleen op het gebied van rente en provisies, maar ook op het gebied van zekerheden en overige voorwaarden.
 3. U geeft niet alle zekerheden weg zoals bij een normale financiering.
  Wanneer een onderneming zijn eerste krediet aanvraagt bij de bank, verlangt de bank direct alle beschikbare zekerheden. Door het stapelen van financieringen voorkomt u dit. De leasemaatschappij vraagt alleen verpanding van het te financieren object (de auto of de nieuwe productiemachines), de factormaatschappij alleen van de debiteuren én de kredietverzekering en de verstrekker van de mezzanine-lening vraagt vaak helemaal geen zekerheden. Na aflossing van een financiering vervalt automatisch de zekerheid terug aan de onderneming. Zo blijft de onderneming baas over zijn eigen activa.
 4. Financiers zijn scherper en verstrekken vaak meer.
  Een (alternatieve) financier die weet dat er meer kapers op de kust zijn, zal scherper offreren en sowieso meer aandacht geven aan de kredietnemer. Omdat geen enkele financier het gehele risico loopt, komt de totale financiering in vrijwel alle gevallen hoger uit.

Meer weten?

Het stapelen van financieringen vereist een gedegen kennis van de verschillende financieringsvormen. Ook is ervaring nodig bij het onderhandelen met de financiers over de voorwaarden en condities. Dit kan een nadeel zijn, maar dat hoeft niet. Want daar komt Xolv Finance om de hoek kijken. Wij beschikken over vele tientallen jaren ervaring op dit gebied en kunnen u voorzien van het beste advies. Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier en wij kijken samen welke financieringsstructuur het beste bij uw bedrijf past.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 21/06/2021