Funding Circle stopt per direct. Het einde van de fintechs?

Volledig onverwacht werd half maart bekend dat Funding Circle zich per direct terugtrekt van de Nederlandse en Duitse markt. De meeste medewerkers worden ontslagen, de lopende leningen worden nog afgehandeld en dan is het avontuur voorbij. Funding Circle was – naar eigen zeggen – met een totaal uitgeleend bedrag van 220 miljoen euro de grootste aanbieder van alternatieve financieringen op de Nederlandse markt.

Neergang van alternatieve financiers?

Funding Circle is een bedrijf dat doet in fintech. Fintech is de samentrekking van financiële technologie, wat inhoudt: de technologie en innovatie die is gericht om te kunnen concurreren met traditionele financiële methodes in de levering van financiële diensten. Nu zo’n grote speler ermee stopt, zou je verwachten dat dit het begin is van de neergang van dit soort alternatieve financiers. Dat is niet het geval. Wij van Xolv denken dat de terugtrekking van Funding Circle een uitzondering is, omdat het bedrijf een agressieve marketingstrategie had, met hoge kosten en oplopende verliezen tot gevolg. De aandeelhouders verloren hun geduld en voilà: daar is het einde.

Jonge, moderne alternatieven

Gelukkig zijn er nog genoeg jonge financieringsmaatschappijen die met nieuwe producten – en met name ook modernere acceptatiecriteria – alternatieven aanbieden voor leningen van de algemene banken. Soms kunnen deze financieringen gebruikt worden als vervanging van ‘normaal’ bankkrediet. Vaak is het ook mogelijk deze financieringen te gebruiken naast het bankkrediet. Zeker voor kortlopende kredietbehoeftes bij nieuwe investeringen of snelle groei zijn dit ideale financieringsvormen.

Duurder, maar wel (veel) sneller

Sommige alternatieve financiers vragen vergelijkbare zekerheden als de bank, andere zijn bereid financiering te verstrekken zonder zekerheden. De kosten liggen in dat geval hoger, maar daar staan soepele acceptatiecriteria en snelle beschikbaarheid van de leningen tegenover. Waar een bank meestal meerdere maanden nodig heeft om een aanvraag te behandelen, kan dit bij de alternatieve fintechs vaak binnen een paar werkdagen. Precies wat je wil wanneer je snel krediet nodig hebt.

Schakelt u de adviseurs van Xolv Finance in? Dan krijgt u toegang tot ons uitgebreide netwerk van alternatieve financiers. Uiteraard kunt u ons ook gewoon benaderen voor traditionele financieringsvormen. We denken in alle gevallen graag met u mee!

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 23/03/2020