Houvast in de sportbranche? Zorg voor een goede verdediging!

Sporten is een van de manieren om onszelf zowel fysiek als mentaal gezond te houden tijdens de coronacrisis. Toch wordt ook de sportbranche geraakt door de gevolgen van COVID-19. In samenwerking met FGHS, de Nederlandse brancheorganisatie voor sportleveranciers, heeft Xolv daarom een branchepolis-kredietverzekering ontwikkeld. Daarmee kunt u – om in sporttermen te blijven – uw verdediging op orde krijgen of houden. In dit artikel leest u meer over deze oplossing én over de gevolgen van de coronacrisis op de retail- en sportbranche in zijn algemeenheid.

Laten we beginnen met goed nieuws. De sportbranche wordt zeker geraakt door de coronacrisis, maar een stuk minder hard dan bijvoorbeeld de fashionsector. Vooralsnog valt het aantal faillissementen mee, maar desondanks staat een groot aantal retailketens zwaar onder druk. Een recent voorbeeld van een keten die bezweek onder die druk is de Belgische FNG Group, bekend van onder meer de labels Miss Etam en Claudia Sträter.

Beperkte dip voor Nederland

Wanneer we de verkopen onder de loep nemen – zie onderstaande afbeelding – dan zien we vanaf april een dip. Die dip herstelt zich echter al weer in juni. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat sporten (in groepen) redelijk snel weer mocht van onze regering. Daarnaast bleek uit de symptomen van COVID-19 dat een gezonde leefstijl de weerbaarheid tegen het virus vergrootte, waardoor mensen graag in beweging bleven of kwamen. Opvallend is dat de dip voor Nederland (en ook Duitsland) relatief beperkt was in vergelijking met het gemiddelde van de Eurozone.

Bovenstaande cijfers bevestigen de verhalen die wij vanuit de retail – en met name de sportsector – horen. Ondernemers zijn gematigd positief, al is natuurlijk nog onzeker wat het winterseizoen gaat brengen. Een lagere omzet dan in 2019 lijkt waarschijnlijk, maar dat hoeft zeker geen dramatische gevolgen te hebben voor de ondernemers in de sportbranche. In onderstaand overzicht is te zien dat de sportsector (in de grafiek vallend onder de naam recreation & culture goods) beperkt gevoelig is voor de gevolgen van COVID-19, maar zich beweegt tussen cyclisch en tijdelijk cyclisch.

Meer faillissementen, dus wees alert!

Toch is het niet louter een goednieuwsshow als het gaat om de sportbranche. We moeten zeker rekening houden met een toenemend aantal faillissementen onder retailers. In dit najaar, maar vooral ook begin volgend jaar. Kredietverzekeraars zien nu al een toenemend aantal incassozaken, wat zeker gaat resulteren in een toenemend aantal faillissementen.

Reden tot paniek? Nee. Maar wél reden om alerter te zijn bij bestaande en vooral ook nieuwe klanten in de sportbranche. Door de huidige situatie is het nog belangrijker geworden om de kredietwaardigheid van afnemers te checken en deze te monitoren. Ons advies: dek risico’s af en als dat niet lukt, probeer zekerheden op financieel zwakke afnemers te krijgen. Mocht ook dat onhaalbaar blijken, dan is het wellicht verstandig om geen zaken te doen of op z’n minst de openstaande vorderingen beheersbaar te houden.

Branchepolis in samenwerking met FGHS

Wilt u zich beschermen tegen debiteurenverliezen? Xolv kan u helpen, want in samenwerking met FGHS hebben we een branchepolis kredietverzekering ontwikkeld. De FGHS is de overkoepelende brancheorganisatie van en voor fabrikanten, groothandelaren, importeurs en agenten in sportartikelen, sportschoenen, sportkleding, kampeerbenodigdheden en recreatieproducten in de ruimste zin van het woord. De FGHS heeft ongeveer 150 leden, die samen goed zijn voor het merendeel van de jaarlijkse omzet in de sportbranche.

Samen zoeken wij naar de meest optimale dekking op uw afnemers. Ook kunnen we helpen bij het inzichtelijk maken van de kredietwaardigheid van uw afnemers. Allesbehalve een overbodige luxe op dit moment. Door de toenemende druk in de bedrijfskolom kan het daarnaast nodig zijn om additionele financiering aan te trekken, zoals inkoop-, voorraad- en/of debiteurenfinanciering. Ook hiervoor heeft Xolv in samenwerking met FGHS passende oplossingen. Zo houdt u uw verdediging op orde, zodat u vervolgens met een gerust gevoel kunt aanvallen.

Meer weten over onze branchepolis-kredietverzekering in samenwerking met FGHS? We bespreken graag de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 15/09/2020