Uitgelicht: aantal faillissementen in de bouw stijgt

Al sinds jaar en dag draagt de bouwsector flink bij aan de groei van de Nederlandse economie. In 2018 gaf de bouwsector (bouw en machines) zelfs de belangrijkste impuls aan de groei (bron: CBS). Tegelijkertijd neemt het aantal faillissementen in de bouw toe, laat ABN AMRO Bank weten.

Forse groei eenmanszaken

Volgens cijfers van het CBS is het aantal bedrijfsvestigingen in de bouw begin van dit jaar gestegen naar maar liefst 182.000. Een toename van 8% in vergelijking met een jaar eerder. De grootste groei is toe te delen aan het aantal eenmanszaken, die inmiddels 85% van de sector voor hun rekening nemen.

Vraag arbeid groter dan aanbod en tekort aan materialen

ABN AMRO Bank heeft laten weten dat de groei van de woning- en utiliteitsbouw geremd wordt. Dit is met name te wijten aan een tekort op de arbeidsmarkt van bouwpersoneel en materialen. Dat zorgt ervoor dat eenmanszaken erg kwetsbaar zijn: als opdrachten worden uitgesteld is dit direct van invloed op de cashflow en kan dit faillissement betekenen.

Aantal faillissementen bouw traditioneel hoger

Marc Doodeman quote in een artikel voor Cobouw: “Bouwbedrijven hebben last van hoge bouwkosten die niet altijd ingecalculeerd zijn. Door de relatief lage marges in de bouw heeft dit meteen een stevig effect”. Eenmanszaken zijn dan de eersten die over de kop gaan. Ook al is er in het eerste kwartaal procentueel een daling te zien, het aantal faillissementen is met maar liefst 26,8% toegenomen.

Verwachtingen

De verwachting is dat zich voorlopig een blijvend tekort laat zien op de arbeidsmarkt van bouwpersoneel. Tevens zal de vraag naar bouwprojecten actueel blijven. Rabobank geeft aan dat er op dit moment niet genoeg woningen worden gebouwd om het woningtekort in te lopen.

Beperk uw risico tegen faillissementen in de bouw

Bij het verkleinen van uw risico op het mislopen van inkomsten door faillissementen in de bouw, komen wij om de hoek kijken. Daar ligt onze expertise.

Wilt u weten hoe u zich kunt indekken tegen faillissementen in de bouw? Neem dan contact met ons op via info@xolv.nl of 073 – 820 02 95. Onze specialisten staan u graag te woord.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 21/06/2019