Veranderende financieringsbehoefte in 2021? Hier moet u op letten!

Veel mensen zullen blij zijn dat het ‘coronajaar’ 2020 achter de rug is. Hoewel we nog altijd midden in een lockdown zitten, die mogelijk ook nog wel even duurt, biedt 2021 meer perspectief. Met de vaccinatiecampagne die is gestart, mogen we hopen dat later dit jaar veel weer bij het oude is. Voor veel ondernemers zal de financieringsbehoefte in 2021 anders zijn dan in 2020. Het is daarbij wel zaak om goed te letten op een aantal zaken. In dit artikel geven we u daarom drie tips.

Tip 1: sluit 2020 goed af

Ondernemers kijken graag vooruit. Zeker nu er goede hoop is dat 2021 een beter jaar gaat worden dan 2020, zitten de plannen voor dit jaar al in het hoofd. En kunnen veel ondernemers vermoedelijk niet wachten om al deze plannen tot uitvoering te brengen. Maar wat niet vergeten mag worden, is om het jaar 2020 goed af te sluiten. Zeker in deze roerige periode is het belangrijk om het jaar ook financieel snel af te sluiten. Geef uw boekhouder opdracht om alles snel (en uiteraard ook goed) af te werken en maak nu al een afspraak met de accountant voor controle. Alleen dan lukt het om het definitieve jaarrapport over 2020 snel gereed te hebben.

Tip 2: steunmaatregelen zijn eindig

Bij veel bedrijven wijkt de financieringsbehoefte dit jaar ongetwijfeld (sterk) af van de financieringsbehoefte van de vorige jaren. Bedrijven die in 2020 te maken hadden met negatieve gevolgen van de coronacrisis konden in de meeste gevallen gebruikmaken van mogelijkheden om hun kredietbehoefte binnen de perken te houden. Denk daarbij aan NOW-regelingen, uitstel van belastingen en aflossingsverplichtingen bij de bank en soms ook uitstel of tijdelijke verlaging van de huur.

Door deze regelingen hadden sommige bedrijven ondanks de crisis zelfs een lagere kredietbehoefte. Maar let op: dit is wel eindig. Dit jaar gaan we hopelijk terug naar (het nieuwe) normaal, in welke vorm dat ook zal zijn. Zoals het er nu voor staat, moet met ingang van 1 juli 2021 de belastingschuld worden afgelost. Als dan ook nog de orderintake gaat toenemen omdat de wereld om ons heen weer langzaam normaal wordt, kan dit grote gevolgen hebben voor uw kredietbehoefte. Wees hier dus op voorbereid en zorg ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan!

Tip 3: breng uw liquiditeitsbehoefte in kaart

Voordat u als ondernemer naar de bank kunt, is het belangrijk om de resultaatbegroting voor de komende twee à drie jaar op papier te hebben staan. Hetzelfde geldt voor de daaruit voortvloeiende liquiditeitsbehoefte. Zonder deze informatie gaat de bank zeker niet aan de slag en is uw vraag om financiering kansloos. Daarom adviseren we u om hier snel mee te beginnen, wanneer deze prognoses nog niet voorhanden zijn.

Is inderdaad sprake van een veranderde kredietbehoefte in 2021? Dan staan de specialisten van Xolv Finance uiteraard voor u klaar om u te adviseren over de best mogelijke financieringsoplossingen. En deze vervolgens ook te vinden.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 20/01/2021