Waarom de handelsoorlog tussen China en de VS ook u pijn kan doen

Donald Trump klopt zichzelf graag op de borst. Onder zijn leiding is de werkloosheid in de Verenigde Staten historisch laag en wordt (in positieve zin) record na record gebroken op de Amerikaanse beurzen. De economische expansie van het land duurt al weer 121 maanden, oftewel: meer dan tien jaar. Het zorgt voor (nog meer) zelfvertrouwen bij Trump, die het zelfs aandurfde om een handelsoorlog te starten met China. Want ja, ‘zijn’ economie is toch wel sterk genoeg. Maar heeft de excentrieke president daarmee niet zijn hand overspeeld?

VS koploper faillissementen

Want wat blijkt uit recente cijfers van kredietverzekeraar Atradius? Nergens anders stijgt het aantal bedrijven dat failliet gaat, zo hard als in de VS. Noord-Amerika (3,2 %) heeft West-Europa (2,7 %) in het eerste half jaar van 2019 ingehaald op de ranglijst. En dat heeft vooral te maken met de handelsoorlog. In China gemaakte producten worden duurder om in te kopen en dat raakt de Amerikaanse economie hard. Atradius verwacht zelfs dat het aantal faillissementen in de VS volgend jaar met nog eens 2 procent zal stijgen.

De toch al kwetsbare retailsector wordt geraakt, maar ook de staal- en landbouwsector. Ook consumenten zijn duurder uit. Dat gaat ten koste van het effect op Trumps belastingverlaging, wat vervolgens weer een groot aantal banen op het spel zet. Waarmee de zo goede werkloosheidscijfers waarover Trump regelmatig opschept onder druk komen te staan…

Ver-van-mijn-bedshow? Zeker niet!

Een ver-van-mijn-bedshow, denkt u? Laat China en de VS het maar lekker uitvechten? You couldn’t be more wrong… Want ook in de westerse landen is het aantal faillissementen voor het eerst sinds de kredietcrisis in 2009 gestegen. Dat heeft deels te maken met alle Brexit-perikelen (in het Verenigd Koninkrijk steeg het aantal faillissementen in het eerste half jaar van 2019 met 8,9%), maar zeker ook met de strijd die de VS en China met elkaar uitvechten.

Niet voor niets kwam Philips medio oktober met een winstwaarschuwing, grotendeels het directe gevolg van de handelsoorlog. De Nederlandse multinational produceert medische apparatuur voor de VS deels in China en apparatuur voor China deels in de VS; het staat dus middenin de boksring en krijgt van beide vechtersbazen rake klappen.

Philips is zeker geen uitzondering, zo verwachten experts. In principe zullen alle bedrijven die exporteren en importeren in meer of mindere mate hinder (gaan) ondervinden van de handelsoorlog. De tarieven leiden namelijk niet alleen tot verstoringen in het wereldhandelssysteem, maar zorgen ook voor een almaar groeiende onzekerheid. Bedrijven durven minder risico’s te nemen en dat is slecht voor de wereldwijde economische groei. Niemand is immuun voor dit sluimerende virus, dus ook uw bedrijf niet.

Zo kunt u zichzelf beschermen

Wat kunt u doen om te voorkomen dat het virus uw bedrijf niet te veel in zijn greep krijgt? Allereerst is het natuurlijk te hopen dat er een handelsdeal komt tussen beide landen. Dat is het beste scenario, maar daar heeft u geen directe invloed op.

Wat u wél zelf kunt doen, is uw debiteuren en prospects goed monitoren door financiële informatie in te winnen bij externe informatiebureaus. Daarnaast bieden kredietverzekeraars de meest waardevolle informatie, omdat zij naast de meest recente en betrouwbare informatie tevens dekking bieden voor 90% van uw uitstaande saldo in geval van (vermoedelijke) insolventie. Zo heeft u in deze onzekere tijden tóch zekerheid. De experts van Xolv adviseren en ondersteunen u graag.

Meer weten? Neem contact op.

Gepubliceerd op 23/10/2019